2009

Oud en nieuw 2009

Het oude jaar hield er mee op en het was weer tijd voor een nieuwe start in een nieuw jaar. Vanaf begin december begon het vuurwerk weer te knallen. Kyara trekt zich daar niet zoveel van aan. Die schrikt alleen van onverwachte harde knallen. Maar Tisha is hier gevoeliger voor en haar reacties voorspelden weinig goeds. 
Ondertussen moest ik een beslissing nemen over Tisha. Ze was voor de tweede keer loops en schijnzwanger geweest en had er wederom veel last van. Ook had ze last van melkklierontstekingen. Haar humeur en lijf had er behoorlijk onder te lijden en dat leek me niet gezond. Toen ik met Kyara naar de dierenarts moest om de restanten van haar vijfde nagel te verwijderen, hakte ik de knoop door en maakte een afspraak voor Tisha om haar te laten steriliseren. Op oudjaarsdag lekker vroeg opstaan, Kyara en Tisha uitgelaten en vervolgens richting Wezep gereden om Tisha daar om acht uur te brengen. In de wachtkamer kreeg ze een spuitje en in mijn armen gleed ze zachtjes weg in een hele diepe slaap. De tijd tot 10 uur duurde voor mijn gevoel langer dan 2 uur, maar toen ging de telefoon en mocht ik haar weer ophalen. Ze was alweer bij, maar stond nog behoorlijk onvast op de poten. In 1 streep dwars door een volle wachtkamer naar de auto en thuis op de bank neergeploft. De hele dag en nacht heeft ze daar gelegen onder een lekker dekentje om weer een beetje bij te komen. Ik heb de hele week beneden geslapen op een luchtbedje, omdat Tisha niet mocht traplopen en ze ook niet alleen mocht zijn ivm de wond. Ze droeg heel charmant een badpakje op de momenten dat ik minder goed kon opletten. Gelukkig genas de wond wonderbaarlijk snel en op de 12e dag gingen de hechtingen er weer uit. Ze is goed opgeknapt en ze is ook vrolijker geworden. Mijn keuze was dus goed, omdat er blijkbaar toch nog iets niet goed zat in haar lijf.
Maar wat was het lastig om haar rustig te houden in de sneeuwbende.

 

Sneeuw

Ja eindelijk! SNEEUW! Eind december viel er eindelijk sneeuw! ‘sMorgens stapte ik naar buiten met de honden en toen had ik twee compleet dolle honden aan de lijn. Stuiteren, rollebollen, snuiven, voor bulldozer spelen en Marja onderuit trekken. Dus heb ik ze maar afgelijnd en ben naar het losloopveld gegaan. Ze hebben heerlijk geraasd en met elkaar gespeeld. Ik heb ze uiteraard onder de sneeuw gegooid en ze hebben mij in hun enthousiasme ondersteboven gegooid, maar dat was niet zo erg. Nat en koud kwamen we weer thuis en na een bakje koffie ben ik naar het werk gegaan. Het duurde wel even voordat ik op de snelweg was, slechts drie kwartier.
De sneeuw bleef liggen tot ver in januari, wat automatisch betekende dat Donna tijdelijk een binnenkat werd. Die moet helemaal niets van sneeuw hebben en keek af toe met haar hele lijfje in protest naar buiten. 
Maar Tisha en Kyara hebben zich prima vermaakt en elk uitje was een feestje. Ook voor mij, want eindelijk een echte winter, met kou en sneeuw en ijs. Ik heb nog ijzertjes gekocht om onder mijn schoenen te doen, want de straten waren overdekt met een laag ijs en elk klein rukje van de honden betekende een languit gestrekte Marja.
 

foto-impressie van de sneeuw

 

Examen behendigheid

Vandaag (6 december) hadden Tisha en Kyara het examen voor de behendigheid. Dit gebeurt in de vorm van een wedstrijd. Er was een vast parcours en wat snelheidstesten. Ik was wat aan de late kant, want ik moest eerst nog les geven en puppycursus loopt altijd uit. 
Tisha was bijna gelijk aan de beurt voor het vaste parcours. Ik was de route een beetje kwijt, dus dat kostte wat extra tijd en ze liep hier en daar de hindernissen voorbij. Mijn schuld ongetwijfeld, maar op zich deden we het wel redelijk, maar niet de snelste tijd. Vervolgens met beide honden een snelheidsparcours gelopen. Als ze middelste tunnel namen kreeg je drie bonus seconden. En je wilt het niet geloven…..met allebei gelukt. Is altijd een toevalstreffer. Vervolgens nog een oefening over vier hordes heen richting tafel. Kyara deed dat keurig, want dat hadden we wel geoefend. Tisha wilde niet bij me weg, lastig toch die vooruitstuur oefening. Gaan we heel hard mee bezig komend seizoen. 
Vervolgens mocht Kyara nog op voor het vaste parcours. Sloeg ze meteen al de eerste horde over. Een diskwalificatie eigenlijk. Ben gewoon opnieuw gestart en heb het rondje netjes afgemaakt. 

Toen de resultaten. Kyara bleek de snelste te zijn op het eerste spelelement. Storm op het tweede. Iedereen bleek gediskwalificeerd te zijn op het vaste parcours, maar ze hebben de resultaten toch maar meegeteld. Kyara was het snelste en tot mijn verrassing de wedstrijd gewonnen. Dus weer een beker voor de prijzenkast.

De honden waren heerlijk enthousiast en tussendoor lekker met elkaar aan het spelen. Tijdens het opruimen de honden los laten lopen, want ze hadden wat energie teveel. Ze renden keihard rondjes om de groep heen, leuk om te zien. 

Daarna nog even met Finny en Storm naar het braakliggend terrein in Stadshagen gereden om de honden uit te laten. Ze zagen een aantal hazen en wilde proberen die te vangen. Ging ontzettend hard. Dus wij 20 minuten lopen en de honden verhoudingsgewijs zeker uur rondgerend. Thuis zijn ze neergeploft om bij te komen…….

 


Wandelen

Vandaag zijn we weer een keertje wezen wandelen met wat andere RR-eigenaren. Helaas wat minder als in eerste instantie gepland, maar dat komt volgende keer wel weer goed. 
Zo rond kwart voor 12 de honden in de auto gedaan en richting Soest gereden. Daar is een hele grote zandvlakte waar de honden lekker los mogen rondrennen en het was helemaal niet druk. Maar een paar andere viervoeters en hun baasjes tegengekomen. Na ruim anderhalf uur gewandeld te hebben in het mulle zand (de honden een heleboel meters meer), waren we weer terug bij de parkeerplaats. Lekker uitgerend, verwaaid en moe weer terug naar huis.
Foto-impressie (gemaakt door Romina)


Examen VEG

Afgelopen week was het zover. Tisha mocht op voor het VEG-examen. Nu was ieder resultaat meegenomen, want echt geoefend had ik niet en Tisha dus ook niet. Maar toch was er een zekere groei te zien, tenminste in de meeste dingen dan. Maar de vakoefening zit er nog steeds niet in. Hierbij leg je de hond bij de riem in een vak neer, vervolgens roep je de hond voor en aan de voet en dan stuur je haar weer retour naar de riem of het vak. Het eerste deel lukte, het tweede deel niet. Nou ja, komend seizoen maar flink oefenen. We zijn geslaagd en ik zit straks met 2 honden in de GG-combigroep. Ga vanzelf uitvinden of dat handig is. 

Puppycursus en herfstwandeling
 

Vanmorgen (1 nov)  weer afscheid genomen van een serie puppies, die in 12 weken zijn opgegroeid naar jonge honden. Het echte puppiegedrag is eraf, maar ze zijn nog zeer heerlijk onbenullig en enthousiast. 
Altijd weer leuk zo’n examen, omdat het de baasjes de groei laat zien van hun hondjes. Dit keer was het een erg leuke groep en dat is altijd maar weer afwachten. Maar het klikte bijzonder tussen de baasjes en honden en de meesten kwamen trouw iedere les opdagen. Dat is wel eens anders geweest en dan sta je met 2 honden op het veld in plaats van 8. 
Ik probeer steeds nieuwe dingen uit en door de oefeningen steeds verder uit te bouwen, kun je ook aan de baasjes laten zien dat hun hondjes ‘groeien’ in gedrag en steeds beter gaan luisteren en lopen. 
Wel lastig om creatief te blijven, maar hoe meer ervaring ik opdoe, hoe beter het gaat. 

Tisha heeft nog wel behendigheid gehad, maar na het examen was ik er eigenlijk klaar mee voor vandaag. Dus helaas is Kyara voor niets mee geweest. Geen behendigheid voor haar. Mijn rug vond het niet zo leuk meer en dus maar terug naar huis. Nog even gestopt bij het bouwterrein, zodat de honden even konden rennen en daarna naar huis. 
Maar uiteraard wilde ik nog even naar het bos, alleen toen ik in de auto stapte begon het zachtjes te druppen. Helaas ging het druppen over in echte regen en uiteindelijk hebben we in een stromende regen door het bos heen gebanjerd. De honden waren verzopen en mijn jas blijkt toch niet zo waterdicht te zijn alsdat ik dacht. Maar goed, wel lekker gewandeld. Het geluid van de auto’s werd overstemd door het geluid van de regen op de bladeren, het pas gezaagde hout rook heerlijk, de paden waren overdekt met bladeren en ik ben niemand tegen gekomen in het bos.

Toen maar weer naar huis, honden een dekje tegen de kou overgegooid in de auto en nu liggen ze prinsheerlijk op de bank te slapen met een dekentje over zich heen. Kost even wat tijd om ze weer op te warmen. Maar het was wel een heerlijke herfstwandeling met de bijbehorende regen en wind. 

Boswandeling

Het bos is weer erg mooi op het moment en dan is het ook heerlijk wandelen. Nog maar even genieten van het mooie weer en leuke plaatjes schieten van de hondjes en uiteraard: paddestoelen. Helaas waren de tamme kastanjes al opgezocht door andere wandelaars. Weer niets te knabbelen. Maar we hebben ons wel weer vermaakt, de afgelopen dagen.
 

Foto-impressie

 


Druk weekend

Dit weekend 2-4 oktober is het weer lekker druk. Gisteren een rondje Zwolle gereden, om nog van alles in te slaan voor de beste KC van Nederland. Samen met Marjelle nog wat dingen in elkaar geklust onder het genot van een pizzaatje. Daarna met de hondjes naar de IJsselhallen, om nog wat dingen te oefenen. Kyara heeft de genen van een lab denk ik, ze apporteerde ballen uit de bak over de sprongetjes heen. Vervolgens trok ze ook nog wat wasgoed van de lijn. De kruiwagen vond ze maar niets, maar bleef wel zitten. Het parcoursje was het leukst natuurlijk. 
Vanmorgen in alle vroegte de auto volgeladen, Corine opgehaald en richting Zaltbommel gereden. Kyara moest zich weer van haar beste kant laten zien. Ze scoorde een U-tje zonder training of wat dan ook. Kun je nagaan wat ze scoort als ik wel naar de ringtraining zou gaan…..
Tisha trok ook lekker de aandacht met haar kleurtje, maar ook een blik van een man die keek alsof ze… was. Jammer, ze kan er ook niets aan doen. Ze is mijn mooi meisje, wat iemand er ook van zegt.
In Zwolle Corine weer afgezet en ik was zo dichtbij, dat ik maar een rondje Wythemernerplas ben gaan lopen. De honden waren wel toe aan een lekkere wandeling. Ze waren de hele dag zo braaf geweest.  
Vanavond lekker op tijd slapen. De auto alvast aangevuld met nog een bench en dan gaan we morgen zelf maar helpen bij de KC-wedstrijd. Kijken of we nog mee kunnen doen aan de euro-race. 
Op zondag de honden op tijd ingeladen en vervolgens een mooi plekje gezocht voor ze in de coulissen. Vervolgens geholpen met het plaatsen van de matten in de erering en alles alvast een beetje klaarzetten. Kyara klaargestoomt voor een demo Treibball. Pfff. Was ontzettend leuk  om te doen zo’n dagje. Misschien niet voor de doggies, want die zaten toch behoorlijk lang in de bench, maar ik geloof dat ze het wel gezellig vonden om mee te gaan. Na afloop alles maar weer ingepakt en de hondjes naar huis gebracht. Nog even gelopen op een braakliggend stuk land hier in de wijk en toen was het wel weer genoeg voor 1 dag.
Maandag lekker vrij om bij te komen.

Wandeling Drunense duinen 

Op zaterdag 12 september zijn we helemaal vanuit Zwolle naar Kaatsheuvel gereden voor een wandeling in de Drunense Duinen. Ik had hier afgesproken met een aantal mensen van het ridgebackforum. 
Ik was hier eerder geweest met het paardrijweekend en toen vond ik de omgeving al zo mooi. Wel de moeite waard om bijna 2 uur voor te rijden en uiteraard weer 2 uur terug. 

Wat hebben we geboft met het weer. Met het zonnetje op ons gezicht bij de waterplas zitten en gewoon genieten van de honden die met elkaar spelen. 

De dames vinden het gezellig om mee te lopen, maar echt spelen met de rest doen ze maar zelden. Wel even meerennen, maar spelen doen ze met elkaar. Tisha wil nog wel eens  meerennen en ook spelen, maar Kyara meestal niet. Ach en dat is prima. Vandaag heeft ze kennis gemaakt met Moos, een loge van 1 van de andere wandelaars en ze stond hem blaffend uit te dagen om te komen spelen. Maar Moos vond dat maar onzinnig, hij is per slot van rekening al 12. 
 

Voor foto’s klik je hier
 

Samen 

Tussen Tisha en Kyara ging het in het begin niet helemaal goed. Kyara vindt pupjes niet zo geslaagd en tijdens onze bezoekjes aan de puppies zat ze bij voorkeur bovenop een stoel. Dat doet ze ondertussen nog steeds, dus het is haar goed bevallen. Maar ze vond dat Tisha maar een beetje afstand moest houden.
Ze kunnen het nu goed vinden en zijn continu met elkaar aan het spelen en etterbakken. Jaloezie is er niet echt, behalve dan als het om eten gaat. Maar daar zijn het ook Ridgebacks voor hahaha.
Kyara staat in rang natuurlijk wel hoger als Tisha en daar houd ik wel rekening mee. Ik wil graag de lieve vrede in huis bewaren. Dus Kiertje krijgt als eerste eten etc. Maar voor de rest moeten ze maar delen. 
En samen alles doen, is in dit geval wel makkelijk. Ze zijn op dezelfde dag loops geworden, ik denk bijna op hetzelfde moment. Dat schijnt vrij uniek te zijn, maar ik moet zeggen: voor mij is het wel zo gemakkelijk. 
In principe ben ik nu met 3 weken klaar en vorige keer duurde het toch wel bijna 8 weken dat ik goed moest opletten en in ieders geval 1 van de honden moest aanlijnen. Alleen met spoed extra broekjes gekocht, want ik was maar op 1 loopse hond voorbereid.

Zomercursus behendigheid

De afgelopen maanden hebben Kyara en ik gezellig doorgetraind voor de behendigheid tijdens de zomertraining van de KC Zwolle. Deelname was vrijblijvend, echte nieuwe dingen werden niet geleerd en als het regende of we hadden geen zin, dan ging het gewoon niet door. Maar op deze manier konden we wel met elkaar bezig zijn en door het trainen bij een andere club, krijg je ook andere inzichten. 
Met Kyara was ik eigenlijk op een punt gekomen, waarmee ik niet goed wist hoe ik daar nu mee verder moest. Het is dus ook een bewuste keuze geweest om bij een andere club te gaan trainen. Zij gaan meer in op de handling, want ook ik wist wel dat het met name aan mij lag en niet aan Kyara. Nu na een paar weken, zie ik gewoon verbetering en kan ik haar veel beter opvangen en doorsturen. RR’s zijn toch een slagje apart. Als ik stilsta doet zij dat ook, vooruitsturen is voor mij slecht beperkt mogelijk. Alles samen doen, tenminste … het rennen dan. 

Ook Tisha mocht gezellig mee en heeft alvast een beetje kennis gemaakt met de behendigheid. Kost wat meer moeite om haar dingen aan te leren. Maar ondertussen valt ze niet meer van de kattenloop af en de wip heeft ze ook al bijna overwonnen. Gaat dus helemaal goedkomen. Alleen met twee honden lopen.. is voor het vrouwtje hard werken. 

Autoloos vanaf 8 augustus

Mijn auto vertoonde de nodige mankementen, dus de keuze maar gemaakt om hem te verkopen. Betekent wel dat ik eventjes autoloos ben. Een goeie praktische auto vinden die binnen mijn budget past, is lastig. 
Gelukkig heb ik vorig jaar een mooie fietskar gekocht voor de honden, eentje waar 2 honden in passen en die ongeveer 80 kilo aan kan. 
Afgelopen zondag had ik de vuurdoop, want ik mocht weer puppyles geven en daarnaast hadden de dames ook behendigheid. Zaterdags nog even met Kyara en de fietskar geoefend en met een beetje dwang bleef Kyara uiteindelijk wel in de kar. Het netje bovenop moest even dicht, omdat ze toen dacht dat ze er niet doorheen kon. Uiteindelijk is dat heel erg simpel, want het zit maar nauwelijks vast met klitteband, maar dat hoeft zij niet te weten. 
Tisha zondag maar in de kar gezet, fietstassen vol met spul en Kyara naast de fiets en zo gingen we richting het Engelse Werk. Na een derde te hebben gereden vond ik het wel genoeg voor Kyara en met wat overtuiging kreeg ik haar naast Tisha in de fietskar. Daar bleef ze netjes zitten totdat we in het park waren en daar mochten ze weer los. Eventjes de benen strekken. 
Na afloop van de behendigheid op dezelfde manier terug. De brug over het Zwarte Water heb ik lopend gedaan, want met een hond in de kar is het hard ploeteren. Ook mijn conditie moet nog worden opgebouwd. 
Ik vond dat Tisha ook nog wat beweging moest hebben en Kyara had ondertussen ook wel genoeg gelopen. Dit keer ging ze er zonder protest in en ging meteen gestrekt. Tisha liep braaf mee en zo kwamen we na een uurtje in slakkegang weer terug. 

Vanavond (dinsdag 10-8) had ik training aan de andere kant van de stad. Normaal mogen ze allebei mee, maar nu alleen Kyara. Tisha even voorzien van een goed gevulde kong en Kyara stapte nu zonder veel problemen in de fietskar. Ook terug ging het weer goed. Bij de brug naar de wijk heb ik haar eruit gehaald en mocht ze verder lopen. Ze heeft niet voor niets vier poten gekregen. 
Het is dus op te lossen, maar echt handig is het niet.
 

Wandeling 31 juli te Staphorst

 Bij Staphorst is een mooi losloopgebied voor honden, met een grote ven in het midden waar ze lekker kunnen zwemmen. Het was werkelijk fantastisch weer en met een redelijk aantal honden liepen we gezellig een rondje van bijna 3 uur. Evaline was er met Kane en Saba. Ingrid had Kenzo, Faro en Vegas meegenomen. Sylvia met Dyiwa  en Okoza. Vervolgens sloot zich Nike nog bij ons aan. De baasjes zaten vlakbij op de camping en hadden de aankondiging gelezen op het forum. 
Er zijn natuurlijk weer foto’s gemaakt, bij mij maar een paar gelukt, de meeste zijn staartfoto’s.

 

Wandeling 24 juli in ‘tLeesten bij Apeldoorn
 

Op vrijdag 24 juli reed ik met beide honden richting Apeldoorn. Op slechts 5 minuten afstand van mijn werk, ligt daar een mooi natuurgebied met losloopmogelijkheden. Met z’n zevenen gingen de honden heerlijk los, de baasjes er al kletsend achteraan. Helaas liet het goede weer ons regelmatig in de steek en toen lieten de RR’s hun eigenzinnige aard weer een keertje zien. Schuilen onder de bomen voor de regen, maar wel heerlijk spetteren in een diepe plas. Aan het einde hebben we met z’n allen nog een bakkie gedaan op het terras. Zeker voor herhaling vatbaar. Voor foto’s klik je hier.
 

Wandeling 21 juli in Noordwolde
 

Op dinsdag 21 juli rede we richting Noordwolde. Mooi landschap om doorheen te  rijden, zou ik zelf wel willen wonen op een dag. De wandeling was georganiseerd via de Ridgebackfora en Manja en Sas liepen ook mee met een paar honden. De zus van Sas liep ook mee, want haar paard diende als buggy voor de dochter van Sas. We begonnen in het bos vlakbij, maar kwamen daar helaas een overijverige boswachter tegen en zijn daarom alsnog naar Appelscha gereden. Helaas kon Manja niet meer mee. 
Het gebied daar is erg mooi en het was fijn om daar te lopen. Na een wandeling van ruim twee uur, reden we terug naar het boerderijtje. Na een pizzaatje ben ik weer richting huis gereden. De dames helemaal munt in de kofferbak.

 

RR-weekend 20 en 21 juni

Op 20 en 21 juni werd vanwege het 30-jarig bestaan van de RRCN een weekend met activiteiten gehouden. Aangezien het op rijafstand was (Coevorden), besloot ik beide dagen te gaan. Kyara mocht de eerste dag mee, waarbij we hebben meegedaan aan de workshops Rally-O en speuren. 
We starten ‘smorgens met de Rally-O. Helaas tussen de zware regenbuien door. De RR’s stonden met z’n allen erg zielig te kijken en wat was ik blij met mijn kleine strandtentje, die ons lekker droog hield. Het zijn ook per definitie mooi weer honden en gelukkig liet de zon zich ook regelmatig zien.
Voordeel van de Rally-O is dat je lekker mag praten met je hond en ik zag dat Kiertje meteen een stuk enthousiaster was. Misschien is dat een leuke optie voor ons als de G&G niets wordt. 
‘sMiddags werd de workshop speuren gehouden en Kyara volgde inderdaad op een gegeven moment het spoor van knakworst. Maar ik weet niet zeker of ze had gezien waar ik de brokjes neerlegde of dat ze bij toeval over het spoor liep. Wel leuk, maar ik weet niet of het een sport voor mij is. 
Ga nog wel een keertje een wat uitgebreidere cursus volgen. 

Op de zondag ben ik samen met Corine weer naar Coevorden gereden. Tisha en Kyara mochten dit keer allebei mee. De tent weer netjes opgezet en vervolgens kijken naar het coursen van alle honden. 
Tisha was als eerste aan de beurt, die hoefde ook maar een half rondje. Helaas hield de machine er halverwege mee op, voordeel was wel dat ze de ‘haas’ ving. Ze begreep het nog niet helemaal en rende halverwege weer terug naar mij. ‘sMiddags ging de band wel goed, maar ze bleef helaas niet rennen. 
Kyara stond relaxed naast mij te kijken, totdat de ‘haas’ begon te bewegen. Ze spurtte er vervolgens met een noodvaart achteraan en rende vervolgens het hele rondje! ‘sMiddags snapte ze het al een stuk beter en trok ze ook een stuk harder. Nog niet zo hard als andere honden, die met 2 man sterk het veld op moesten. Ze ging zo mogelijk nog harder weg en rende voor de tweede keer het rondje volledig uit. Ben best trots op haar. Heel veel foto’s zijn er gemaakt, maar niet van Tisha en Kyara. Mijn camera kan die snelheid helaas niet aan.

Kyara eindigde uiteindelijk op de 18e plek, maar voor de eerste keer en redelijk ongetraind vind ik het prima. Als ze maar plezier hebben gehad.  De baan is 450 meter lang en de tijdwaarneming zat op 400 meter.

1e ronde: 41.28 sec
2e ronde: 36.63 sec (39.3 km/u)

Mooi om te zien was het enthousiasme van de honden. Honden sleepten hun eigenaren bijna over het veld om maar mee te mogen doen. Sommigen begrepen er helemaal niets van en liepen hun eigen ererondje. Het gejoel van een aantal RR’s overstemde op een gegeven moment het geklets en geblaf en was erg leuk om te horen. Wat een feestje. Volgende keer doen we zeker weer mee. Oja, de snelste RR had 33 seconden, dat betekent dat hij bijna 44 kilometer per uur heeft gelopen. Een hazewind loopt het rondje in 29 seconden.