Afwijkende kleuren / Blue dilute

De Ridgeback is ontstaan uit verschillende rassen, het is dan ook geen verrassing dat bij de opbouw van het ras verschillende soorten kleuren en vachtpatronen ontstonden. Volgens de rasstandaard zijn deze niet gewenst, maar af en toe duiken ze nog wel eens op.

Er bestaan verschillende sites die informatie bieden, hier een verzameling van de gegevens die ondertussen bekend zijn geworden. De foto’s komen ook van deze sites, met uiteraard een bronverwijzing.

De normale kleur van de Ridgeback is tarwe, van licht naar donker, dit is een warme kleur rood. Via de website www.kalharirr.tripod.com/oddcolors.html blijkt dat er in het verleden toch wel wat andere kleuren voorkwamen. Niets mis mee, maar volgens de rasstandaard hoort het niet langer en dat betekent dat de kleurtjes er langzamerhand uitgefokt zijn.

Tarwe is eigenlijk een oude term, gebruikt door mensen met terriërs, om het haar met een rode kleur te kunnen benoemen. Hierbij is de wortel lichter en het uiteinde donker. Genetisch gezien wordt dit haar ‘agouti’ genoemd met een verbinding naar de wildkleur. Coyotes, wolven, vossen en wasberen hebben als één van de weinigen deze ‘augouti’-kleur. Agouti zorgt ervoor dat vossen rood haar hebben met zwarte uiteinden en coyotes geel haar met zwarte punten.
Technisch gezien laat onderzoek zien, dat de ‘agouti’-proteïne het soms wint en ervoor zorgt dat de haar zijn kleur aanpast met de groei. Little (1957) suggesteert dat ‘agouti’ de gen is, die ervoor zorgt dat er lichtere kleuren op de onderkant van het dier zitten en donkere kleuren op de rug. Een Ridgeback wordt normaal gesproken niet geboren met een kleur die ‘agouti’ of ‘wheaten’ wordt genoemd. Mocht dat toch voorkomen, dan is dat een uniek verschijnsel of de honden zijn niet raszuiver.

Brindle of gestroomd is een patroon van strepen, in rood en zwart, fawn en zwart, isabella en grijs. Het komt met name voor bij de Deense Dog, Greyhound, Boxers en soms bij Ridgebacks. De K-locus is hiervoor verantwoordelijk. De dominante allel in de serie is KB, welke verantwoordelijk is voor de andere kleur. Werd in eerste instantie gedacht dat de Agouti- locus hiervoor verantwoordelijk is (AS) of de E-locus, ondertussen is gebleken dat dat niet waar is. Er zijn 2 andere allelen, kbr en ky. KB is dominant ten opzicht van kbr en ky, terwijl kbr weer dominant is ten opzichte van ky. kbr is verantwoordelijk voor de gestroomlijnde vacht. De recessieve allel, ky, zorgt ervoor dat de basispatronen van de A-locus worden getoond. De kbr-allel zorgt voor de stroomlijn, inclusief tan, fawn of anderskleurige gebieden.
Ieder dier met op zijn minst één KB-allel is normaal gekleurd. Dieren met op zijn minst één kbr-allel en zonder KB-allel zal gestroomd zijn op een ‘agouti’ achtergrond. Honden met twee ky-allelen zullen agouti-patronen laten zien. De mutaties die zorgen voor deze afwijkende kleuren zijn geïdentificeerd en worden beschreven door Sophie Candille in het laboratorium van Dr. Greg Barsh van de Stanford University.