Kyara

Kyara is een Rhodesian Ridgeback met een schofthoogte van 63 cm en ze weegt ca. 36 kilo. Ze is geboren op 12 december 2005 uit de combinatie Simba & Angavu Aliza.

Kyara heeft een speels en vriendelijk karakter, is altijd in voor een wandeling of een spelletje en duikt in iedere sloot die ze tegenkomt. Ze leert graag nieuwe trucjes en aporteert zelfs, zolang ze maar actief kan bezig kan zijn.

Na jarenlang de wens te hebben gehad, heb ik uiteindelijk toch het besluit genomen om een hond te nemen. Ik heb een volledige baan en dat gecombineerd met een jonge hond is dan wel pittig. Toen echter het nestje beschikbaar kwam, was ik zonder veel moeite overstag. Tegenwoordig zijn er oplossingen als benches en uitlaatservices, die het mogelijk maken je hond veilig en verzorgt alleen thuis te laten. Iedereen moet dat natuurlijk voor zichzelf weten, maar vanaf jongs af aan, weet Kyara niet beter dan dat ze overdag het rijk alleen heeft. Twister de kater is gekomen om haar gezelschap te houden.

Af en toe werk ik thuis en ook op vrije dagen, en dan ligt ze ook het grootste deel van de dag te slapen.

Mijn vrije tijd is grotendeels voor haar beschikbaar en verder ondernemen we allerlei activiteiten als gehoorzaamheidstrainingen en behendigheid bij de KC Zwolle en lange wandelingen in het bos, met of zonder hondenvriendjes. ‘sMorgens fietsen we een halfuurtje om de plas en door de week maken we ‘savonds een lange wandeling van minimaal een uur. Het laatste rondje is vanzelfsprekend wat korter. Eén keer per week (soms vaker) gaat ze mee met de Uitlaatservice en krijg ik haar helemaal moe en tevreden weer terug, dan hoef ik niet meer een uurtje wandelen. In het weekend proberen we allerlei routes uit in steeds andere terreinen, maar ons favoriet is het bos van Heerde.

In juli 2008 is haar zusje Tisha bij ons komen wonen en samen rennen ze hun energie eruit. Kyara moest in het begin niet zoveel van de pup hebben, maar met de tijd is dat goed gekomen. Ze spelen nu samen, dagen elkaar uit, kruipen tegen elkaar aan en rennen achter elkaar aan op volle snelheid door het bos. Tisha volgt Kyara en Kyara kijkt altijd even waar Tisha is.

Kyara liep regelmatig mank en wat moeizaam. Er zijn foto’s genomen voor de HD/ED en daar bleek uit dat ze onder andere een vergroeide lendewervel had, waarschijnlijk door een breuk. Ze is behandeld door een ostheopaat, die haar weer in beweging kreeg. Ook in 2011 is ze weer behandeld en na een paar maanden loopt en speelt ze weer als vanouds.
Graag had ik met haar een nestje gehad, maar de gezondheid van Kyara is belangrijker. Aangezien het onbekend is, waardoor de blokkades in de ruggewervels worden veroorzaakt, is dit gewoon verstandiger.

Ondertussen is in 2012 Ayoka erbij gekomen. Kyara was de eerste die haar accepteerde en haar leerde hoe ze voor zeehond moest spelen. Het pittige karakter van Kyara is meegenomen door de fokker in de keuze van een pup, passend binnen de roedel. Ayoka accepteert tot dusver zonder problemen de grenzen die Kyara nadrukkelijk stelt.

Kyara begint ondertussen al grijs te worden en daarnaast is ze ook nog eens lomp en onbenullig. 1 tot 2x per jaar gaan we naar de osteopaat. Dan worden haar wervels weer rechtgezet. Daar knapt ze gelukkig behoorlijk van op en kan dan ook weer leuk meedoen aan de behendigheid. Een aantal weken geleden heeft ze een misstap gehad, met als gevolg een teen uit de kom. Aangezien het tapen niet hielp, heb ik uiteindelijk besloten om een stuk van de teen te laten verwijderen. Het is niet anders en het is belangrijker dat ze geen pijn meer heeft. Hopelijk kan ze voor het einde van het seizoen nog een keertje meedoen met de behendigheid.

Op 27 december 2012 was het er opeens: een bult op haar rechterachterpoot. Op twee januari 2013 de uitslag van de dierenarts: een kwaadaardige vorm van kanker: lymfeklierkanker. Het is nu aan mij om het haar zo comfortabel mogelijk te maken. Ze krijgt prednison en dichloorazijnzuur en mag tegenwoordig best wat meer eten dan goed is voor haar lijn. Ze doet het goed op de medicijnen, heeft een goede en een slechte dag. In hondentaal: ik wandel wel of ik wandel niet. We leven bij de dag en voor het moment is dat goed genoeg.

De DCA doet nog steeds zijn werk (2015), in combinatie met het ijzeren karakter van Kyara. De vergroeiing in haar wervels zet door en ook de bulten groeien heel langzaam maar gestaag. In haar kop is ze niet ziek en nog steeds haar stoere zelf.