Tisha

Tisha is op 27 april 2008 geboren en na een uurtje wrijven en af en toe bij blazen, besloot ze om te blijven leven. Met een pipetje heeft ze de eerste melk naar binnen gekregen, totdat ze sterk genoeg was om zelf te drinken. Dit schept een band en na dat uurtje wist ik het zeker, dit meisje zou bij mij in huis opgroeien.
Een avondje zoetgebracht met haar naam: Tisha-Shani. Tisha staat voor: sterke wil en Shani voor buitengewoon. Het is uiteindelijk Tisha geworden, lekker pittig.

Tisha is geboren uit de combi Boika en Angavu Aliza, waarbij Boika 3 deuren heeft gesloopt om bij zijn moeder te komen. Bij de geboorte werden de fokkers verrast door de aanwezigheid van 3 puppies met een afwijkende kleur, zogenaamde blue dilute, veroorzaakt door een gen waarvan beide ouders de dragers zijn.

Boika  (12-12-2005)                                                                             Angavu Aliza
(28-03-2002 t/m 10-10-2010)
Boikafotos 23-08-05 066

 

 

 

 

 

 

Tisha (27-04-2008)

DSC01087060

Tisha heeft een gevoelig karakter, maar doet regelmatig haar naam eer aan. Ze is meegaand en vriendelijk en gericht op mensen. Ze is wel lomp en het kost wat meer moeite om haar nieuwe dingen aan te leren. Door de cursussen ze echter zonder veel moeite en na Kyara is dat een verademing. Helaas is ze nogal bang voor harde geluiden en ook met trainingen moet ik oppassen niet teveel druk op haar te zetten. Ze is niet snel bang voor dingen, wel gevoelig voor de uitstraling van andere honden, hoewel ze best voor zichzelf kan opkomen. Zeker als Kyara haar rugdekking geeft.

Ze is een hond die snel onder de indruk is van de situatie, betrekt alles op zichzelf. Maar ook een hond die tussen een ‘discussie’  doorloopt, om ervoor te zorgen dat de rest ophoudt met ruzie maken.
Daarnaast houdt ze van mensen en is bij uitstek geschikt als knuffelhond. Een echte test komt ze niet door, omdat ze nogal schrikkerig van aard is, maar daar heeft ze binnenhuis absoluut geen last van. Een echte aaihond, die zich door iedereen laat leiden en aaien, zolang ik maar in de buurt ben.

Stamboom
Tisha heeft naast de kleurslag Blue Dilute ook een afwijkende ridge. Ze weegt ongeveer 35 kilo en heeft een schofthoogte van 57 cm . Al met al redenen te over om haar niet uit te brengen op shows.
Op de nakomelingendag van de RRCN is ze natuurlijk wel gekeurd en komt ze eruit als een gemiddelde hond. Ze heeft een korte snoet, en haar oren worden vaak naar achteren gedragen.  Algemene indruk: kleine teef, toont laagbenig, goed geslachtstype, prima gedrag, vlot gangwerk.
Ze is nog jong en moet nog een jaartje uitgroeien. Dan zou ik haar nog wel een keertje willen laten keuren.
Tisha lijkt qua uiterlijk precies op haar moeder en langzamerhand gaan haar oren steeds vaker goed staan.

Gehoorzaamheidstrainingen

Met Tisha ben ik bijna onmiddelijk gestart met de puppycursus. We hebben er twee gevolgd, 1 bij de KC Zwolle en 1 bij Happytails in Beerzerveld. De laatste hebben we niet afgemaakt, aangezien mijn verwachtingen niet overeenkwamen met de daadwerkelijke lesinhoud. Ik verwacht dat de lessen overeenkomen met de beschrijving op de website en dat er actieve instructeurs zijn en helaas bleven ze gewoon zitten op een krukje en de schapen…hebben we maar 1 keertje gezien. Ik adviseer altijd dat mensen moeten kiezen wat bij hun past, en Happytails past niet bij mij. We hebben er maar weinig geleerd en als ik vooruitgang heb geboekt, komt dat door de ‘Zwolse methode’.

Tisha deed het keurig netjes tijdens de puppycursus en het examen hebben we doorlopen zonder daarvoor met brokjes te lokken, dus helemaal geweldig. De vervolgcursus ging minder, omdat ze lang in haar schijnzwangerschap bleef hangen. Er zat weinig pit in en de oefeningen werden keurig, maar zonder veel pit uitgevoerd.
Nadat ze (met een beetje hulp) was hersteld, kwam de pit terug en zijn we goed geslaagd met volle bak. Dus alhoewel het wat langer duurt voordat ze het begrijpt, gaan we door: op weg naar de G&G. Ze is in ieders geval minder onder de indruk van nat gras.

Wel heb ik geconstateerd dat ze bang is voor harde geluiden en er slecht tegen kan als je haar onder druk zet. Dit geeft een extra dimensie aan het trainen, omdat ik soms een stapje te hard wil met haar. Wel vindt ze het trainen op zich erg leuk, dus voldoende redenen om er mee door te gaan.

Ondertussen zijn we geslaagd voor de VEG-cursus. Bijna volle bak, de vakoefening beheerste ze nog niet. Kan ik mezelf voor aankijken, want we hebben onvoldoende geoefend. Het is echter geen verplichte oefening en er zijn belangrijkere dingen. Voor de GG-B gaan we natuurlijk wel goed oefenen, maar dan in het goede jaargetijde, met lange avonden en droge grasmatten.
En zoals gebruikelijk in Nederland, viel dat wel wat tegen. Ze kent eigenlijk alle oefeningen, maar ze komen er nog niet zo goed uit, behalve als mevrouw er zin in heeft.

Behendigheid

Tisha heeft gedurende de wintercursus in Hardenberg kennis kunnen maken met de behendigheid en doet nu gezellig mee met de zomertraining in Zwolle. Vanaf september starten we actief de trainingen op.

De trainingen zijn opgestart en ondanks het wat angstige karakter van Tisha, is ze maar weinig onder de indruk van de toestellen. Met haar trainen betekent het vooral leuk maken en er weinig druk opzetten.
En geen koekjes in mijn hand houden, daar is ze echt op gefocussed en loopt dan dwars door alle toestellen heen, niet dat ze daarvan iets leert, maar lastig is het wel.
Ondertussen zijn we een stapje verder en kent ze alle toestellen. De eerste trainingswedstrijd is best goed verlopen, niet snel, maar wel foutloos. Trots op mijn meisje, dat zo onder de indruk kan zijn van de omgeving, maar toch zo netjes presteerde.

25-09-2010 Tisha

 

Blue Dilute

Blue dilute betekent een vervaging van de bruine of zwarte kleur, waarbij de honden een beetje blauw opschijnen. Je ziet het bij verschillende hondenrassen, waaronder de Dobermann en Dogachtigen. Ook bij de Ridgebacks komt deze genetische speling van de natuur nog voor. Het gen zorgt voor een blauwe gloed over de vacht of zoals bij Tisha een compleet andere kleur, die in de richting van fawn loopt. Er zijn niet zoveel Ridgebacks die deze kleur hebben, omdat het beter is om dragers van het blauwe gen niet met elkaar te kruisen. Met het gen kunnen huidziekten meekomen en dat een dergelijke erfelijke afwijking dient te worden voorkomen.
Op dit moment weet ik dat er nog een nest is geboren in Duitsland, maar ‘ons nest’ is uniek in Nederland. Wel zijn er nog RR’s met een blauwe gloed.

Ik krijg vaak opmerkingen over de kleur, de één vindt het mooi en de andere lelijk. Maar ook dat het op de Weimeranerkleur lijkt. Op de coursing was toevallig een Weimeraner aanwezig en we hebben de dames maar even met de konten tegen elkaar aangezet (met alle bijbehorende stress-signalen).